Terug naar Nieuwsoverzicht

WHS les 3: de berekening van een WHS-handicap

20 mei 2020

Het WHS wordt in Nederland in 2021 ingevoerd. Eind april zijn we begonnen met online lessen over de werking van het World Handicap System. Hierbij brengen we één keer per twee weken een aantal facetten van het Wereld Handicap Systeem onder de aandacht.

Om de werking van het World Handicap System zo goed mogelijk uit te leggen, hebben we een lijst met antwoorden op veelgestelde vragen gemaakt. Deze lijst wordt geregeld aangevuld. Daarnaast vatten we de belangrijkste zaken samen in video's.

In deel drie van de WHS-training leggen we uit hoe een WHS-handicap wordt berekend. In deze video wordt gesproken over een double netto bogey, meer daarover lees je hier.

Het is belangrijk om te weten dat je bij de invoering van het World Handicap System niet meer je oude EGA-handicap zult hebben, een handicap die gebaseerd is op je oude qualifying scores en de handicapberekening van het Europese EGA Handicap System. Je krijgt bij de invoering van het WHS wel een handicap die gebaseerd is op je oude qualifying scores, maar hierbij is de handicapberekening van het World Handicap System met terugwerkende kracht toegepast op je oude scores.

Hoe werkt de berekening van een WHS-handicap dan? Kort gezegd is een handicap in het World Handicap System gebaseerd op de laatste twintig qualifying ronden van een speler. Het WHS bepaalt het gemiddelde van de beste 8 scores van deze laatste 20 rondes. Dit wordt toegelicht in de video hieronder.

Let op: in de video hierboven leggen we alleen de basis van de WHS-handicapberekening uit. In de WHS-handicapberekening worden namelijk bij elke qualifying score ook nog automatische mechanismes toegepast zoals de "PCC", de "Soft Cap", "Hard Cap" en "Exceptionele Score". We lichten die automatische mechanismes in de komende periode toe.

Wil je nu al meer details weten? Lees dan de antwoorden op de vragen hieronder; die gaan dieper in op de zaken waarover in de video verteld wordt.

Volgende week lichten we automatische mechanismes van het WHS toe, zoals de Soft Cap en Hard Cap. Wil je nu al wat meer weten over andere aspecten van het Wereld Handicap System? Ga dan naar de WHS-overzichtspagina, daar vind je antwoorden op veelgestelde vragen: ngf.nl/whs.