Terug naar Nieuwsoverzicht

Golfen op een Par-3 baan wordt volwassen

29 juni 2017

Iedereen kent de Par-3 wedstrijd voorafgaand aan de Masters in Augusta, maar nog niet iedereen weet dat ook in Nederland golfen op Par-3 banen in opkomst is. Ook de NGF organiseert al sinds 2014 een nationaal Par-3 kampioenschap op Spandersbosch.

Sinds maart 2016 kunnen golfers op een Par-3 baan aan hun handicap werken en dat is niet onopgemerkt gebleven. Het aantal Par-3 golfbanen en het aantal golfers dat daarop speelt is flink toegenomen. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 80 Par-3 golfbanen, omdat veel golfclubs en -banen naast of binnen hun grote golfbaan een Par-3 baan aanleggen. De potentie aan golfers die op een Par-3 baan willen golfen is nog veel groter. Voor de beginner is het dé manier om laagdrempelig en met veel succesbeleving te wennen aan het golfspelletje. Voor familiegolf is de Par-3 baan zeer geschikte om samen te sporten omdat de instap voor kinderen om te mogen golfen veel lager is en het plezier groter. Daarnaast is de verwachting dat het aantal golfers van 60 jaar en ouder de komende jaren alleen maar toe zal nemen en voor steeds meer van hen is de Par-3 baan een goed alternatief voor de grotere golfbaan.

Succesbeleving, korte spel en minder slagen

Een beginnende golfer heeft op een Par-3 baan meer succesbeleving vanwege de grotere kans op een Par-score dan op een grote baan. Simpelweg omdat de holes vaak korter zijn dan op een grotere baan en de bal eerder met één slag op de green zal liggen. Ook voor oudere golfers die vanwege hun fysiek minder ver kunnen slaan, is een korte afslag een belangrijke reden om een Par-3 baan te gaan spelen. Daarnaast is het een goede training van het korte spel zowel voor de beginnende als de ervaren golfer. Topgolfers winnen niet voor niets vaak toernooien vanwege hun goede korte spel.

Minder tijd en kosten

Naast de sportinhoudelijke voordelen zijn er ook praktische voordelen die een Par-3 baan heeft. Zo kost een rondje op een 9-holes Par-3 baan gemiddeld minder tijd en ben je met 1 tot 1,5 uur vaak al klaar. Ideaal voor de golfer die nog werkt en juist na het werk tijd heeft om te sporten. Ook de kosten liggen vaak lager dan voor het spelen van een grotere baan.

Waar ligt de uitdaging van de Par-3 baan?

De extra uitdaging van een groot aantal Par-3 banen ten opzichte van de ‘grote’ baan is dat je vaak op kleinere greens speelt en er vaker water en bunkers bij de greens liggen. Voor beginnende golfers met een hogere handicap zal dit makkelijker zijn, omdat zij extra slagen ontvangen op deze banen. Een goede manier om de beginnende golfer direct op een positieve manier kennis te laten maken met het handicapsysteem!

Meer en beter golf dankzij Par-3 banen

Par-3 banen bieden voor de nieuwe golfers een ideale mogelijkheid om met golf kennis te maken. Zo groeien ze ‘natuurlijker’ door naar een grotere baan zonder dat ze direct enorme stappen hoeven te zetten waardoor uitval eerder op de loer ligt.