Terug naar Nieuwsoverzicht

Je handicap verlagen op een Par-3 baan

13 juli 2018

In 2012 had de NGF een droom; op een gelijkwaardige en realistische manier handicaps kunnen verlagen op een Par-3 golfbaan zoals op een langere baan. Op dat moment hadden leden van een Par-3 baan namelijk nog twee soorten handicaps: een lokale NGF-handicap en een EGA Handicap behaald op langere banen.

Is de droom haalbaar?

In 2016 werden de verschillende handicaps teruggebracht naar één systeem en werd de 'NGF-handicap' afgeschaft. De NGF had daar in 2015 al op geanticipeerd door in 2015 alle Par-3 banen te raten en hen in 2016 van een eerste rating te voorzien. Op grond van analyses van scores van 15 Par-3 banen bleek eind 2016 dat er aanpassingen in het course rating-systeem nodig waren. Golfers die op een Par-3 baan met hun handicap speelden haalden geen vergelijkbare scores als golfers op een langere baan. Dit leidde tot nieuwe ratings voor Par-3 banen. Daarnaast werd voor leden van een Par-3 baan de handicap aangepast.
Steeds meer mensen spelen 9-holes Par-3 banen.

Nogmaals analyseren

In juni 2018 is er een tweede analyse en een uitgebreide evaluatie van de scores gedaan met inmiddels 30 Par-3 banen. Hieruit blijkt dat er nog verdere verbeteringen in het systeem voor Par-3 banen nodig zijn. Ook kwam naar voren dat er te weinig scores van spelers die zowel op Par-3 banen als op langere banen spelen beschikbaar zijn om een goede analyse te kunnen doen.

Klankbordgroep en meer scores

Tijdens de bijeenkomst in juni van dit jaar is besloten om een klankbordgroep aan te stellen die regelmatig de juistheid van ratings gaat toetsen en tegelijkertijd oplossingen kan vinden voor problemen en uitdagingen. Voor een goed onderzoek heeft deze groep een groter aantal scores nodig van spelers die zowel op Par-3 banen als op langere banen spelen.
Promoot als Par-3 baan het invullen van scorekaarten onder je leden

Dit mogen zowel scores van een wedstrijd als van een normale qualifying kaart zijn, maar ook zogenaamde oefenscores. De app-GOLF.NL is voor zowel de oefenscores als de qualifying scores uitstekend te gebruiken.
De analyse van al deze ingevoerde scores zal eraan bijdragen dat het plezier van het spelen op een Par-3 banen vergroot wordt onder golfers. 

Vink de interesse 'Handicap Systeem' aan in het Informatieplein en wij houden u op de hoogte