Terug naar Nieuwsoverzicht

20ste Bird Watching Day op golfbanen

9 april 2019

Doe mee aan de Bird Watching Day 2019 om golfers en de buitenwereld bewust te maken van de grote vogelpopulatie en prachtige natuur op golfbanen.

18 mei 2019 is de datum waarop de 20ste Bird Watching Day voor golfbanen wordt gehouden. Bij dit evenement werkt de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie nauw samen met Vogelbescherming Nederland. De vogelteldag valt net als in de afgelopen jaren in de Nationale Vogelweek, die wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.  

Wat is het doel van Bird Watching Day?

De vogelteldag is een jaarlijks evenement waarop golfbanen in kaart brengen hoeveel vogelsoorten er zijn op de locatie. De dag is voor clubs een goede gelegenheid om golfers en gasten enthousiast te maken voor de vogels en de natuur op en rond golfbanen. 

Vogelbescherming Nederland en de NGF staan voor het beschermen, in stand houden en laten groeien van de vogelpopulatie, want vogels gelden als graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Met de Bird Watching Day worden golfers hiervan bewust gemaakt. 

De jaarlijkse momentopname geeft een club een beeld van het aantal (soorten) vogels dat op de golfbaan aanwezig is. Tegelijk ontstaat een beeld van de vogelbevolking op de Nederlandse golfbanen. Banen die de vogelpopulatie officieel willen inventariseren, bijvoorbeeld voor de GEO-certificering, dienen het aantal vogelsoorten op meerdere momenten in het jaar te tellen.

Hoe organiseer ik als golfclub een Bird Watching Day op mijn baan?

Elke golfbaan kan meedoen aan de Bird Watching Day en elke club kan de vogeltelling op zijn eigen manier invullen. De meest voorkomende manier is een vogeltelwandeling door de baan, vroeg in de ochtend. Zoek hiervoor een vogelkenner onder de leden of in de regio en vraag deze deskundige om het vogeltellen te begeleiden. Bepaal een tijd om te verzamelen en zorg voor een goed communicatieplan om golfers te enthousiasmeren voor de vogeltelwandeling over de baan. 

De vogels worden geteld op zicht of op geluid en de deskundige vertelt tijdens de wandeling een en ander over de soorten die gespot worden. De “ronde” wordt afgesloten met een kop koffie en/of lunch. De kenner kan dan met behulp van vogelboeken nog wat meer vertellen over verschillende vogelsoorten. Zorg ervoor dat de Bird Watching Day op de jaarkalender komt te staan, dan zijn leden op tijd op de hoogte.

Ondersteuning 

De tellijst voor clubs is te vinden op de website birdwatchingday.nl. Na afloop kunnen de clubs de lijst hier ook invoeren. Op de website is nog meer informatie te vinden over de dag en ook staan hier de tellingen van voorgaande jaren. Digitaal promotiemateriaal (banners) voor de Bird Watching Day wordt naar de NGF-leden gestuurd die dit graag willen ontvangen. Laat dit weten door een mail te sturen naar monique.madsen@ngf.nl.

Record

In 2018 deden er 81 banen mee en op die banen werd toen een recordaantal soorten geteld: 177. Het totale aantal getelde vogels in 2018: 3.776 vogels.

Jaar Vogels Banen Soorten
2014 2755 65 163
2015 2794 69 154
1016 3503 76 163
2017 3821 84 167
2018 3776 81 177

Kijk op vogelweek.nl voor een overzicht van wat er nog meer gebeurt in de Nationale Vogelweek.

Een impressie van een vogelteldag.


Een handboek van Vogelbescherming Nederland en de NGF