Terug naar Nieuwsoverzicht

Agronomie-seminar 'Met data naar pesticidevrij beheer'

5 augustus 2019

Op donderdag 12 september 2019 wordt het jaarlijkse Agronomie-seminar gehouden. Het thema is dit jaar: 'Met data naar pesticidevrij beheer'. Laat u op deze bijeenkomst informeren en inspireren!

Het Agronomie-seminar wordt gehouden in het Wagener Stadion in Amstelveen vanaf 9 uur. Oud-deelnemers hebben per mail een uitnodiging ontvangen.

De gastsprekers op het seminar gaan in op de transitie naar duurzaam golfbaanbeheer zonder gebruik van pesticiden. Golfbanen mogen namelijk vanaf 2020 enkel onder strikte voorwaarden en in uitzonderlijke gevallen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Hoe geef je als golfbaan of -club zo goed mogelijk invulling aan het gebruiksverbod met behoud van speelkwaliteit? Hoe creëer je draagvlak en hoe communiceer je het beleid intern en extern? Op de bijeenkomst komen deze en andere onderwerpen aan bod.

Sprekers

Het belang van data verzamelen
Koert Donkers, Duurzaam beheer/Agronomie (NGF). In een inleiding legt Koert uit waarom data verzamelen essentieel is en gaat hij nader in op de belangrijkste data voor golfbaanonderhoud.

Data als fundamenteel onderdeel van greenkeeping
Jannes Landkroon, voorzitter NGA (Nederlandse Greenkeepers Associatie) en hoofdgreenkeeper Golfcentrum De Batouwe. Jannes licht toe waarom data verzamelen en werken met data een fundamenteel onderdeel van greenkeeping is geworden.

Case study: Kennemer G&CC
Lucas Simões dos Santos, Head Greenkeeper Uitvoering op de Kennemer G&CC, en Harro Hendrikx, manager Kennemer. De Kennemer G&CC heeft in snel tempo grote stappen gezet op weg naar duurzaam beheer. De sleutel op de Kennemer? Een goed doordacht proces. Manager Harro en Head Greenkeeper Uitvoering Lucas vertellen over de werkwijze die de club volgt. Een leerzaam verhaal uit de praktijk waarin alle essentiële stappen voor een succesvolle transitie naar duurzaam beheer aan de orde komen: van data verzamelen tot draagvlak creëren, van communicatie tot datagestuurd beheer.

Case Study: Veluwse GC
André van der Woude, hoofdgreenkeeper Veluwse GC. Greenkeeper van het Jaar André gaat in op het combineren van data met visuele observatie en ervaring. Leer van zijn praktijkervaring bij een succesvolle transitie naar structurele speelkwaliteit in combinatie met duurzaam beheer.

Practical Greenkeeping from around the world
Ken Siems, Director of Agronomy, Pestovo Golf & Yacht Club. Wereldburger Ken Siems, geboren in Canada en Certified Golf Course Superintendent en Master Greenkeeper, is een van de beste en meest boeiende grasgroeiers ter wereld. Zijn carrière begon met een zomerbaantje in Canada en een studie aan Penn State University in de VS. Na een periode als grow-in superintendent in de VS en Londen werkte hij 15 jaar voor Loch Lomond Golf Club. Daarna was hij als project manager verantwoordelijk voor de aanleg en grow-in van grote golfprojecten in Dubai en Beijing en nu is hij alweer zo’n zeven jaar werkzaam in Moskou als Director of Agronomy op Pestovo Golf & Yacht Club. Hij neemt ons met aansprekende en praktische voorbeelden in sneltreinvaart mee door zijn carrière en vertelt daarbij op boeiende wijze over zijn ervaringen met vele verschillende culturen, in zeer uiteenlopende klimaten, maar vooral over Practical Greenkeeping (back to basics, less is more) als sleutel tot succes!

Deelnemers kunnen aansluitend genieten van een lunch. Men kan tevens na afloop het KLM Open op The International bezoeken. Dit kan men aangeven op het online-inschrijfformulier. 

Deelname bedraagt € 20 per persoon. Dit is inclusief lunch en toegang tot het KLM Open op donderdag. Exclusief het parkeren nabij The International, parkeerkaart te bestellen via klmopen.nl. Let op: de seminar-locatie is het Wagener Stadion in Amstelveen. Vanaf hier bent u binnen 15 minuten op The International.

Voor aanmeldingen, klik hier.